Beslenmenin çocuk gelişimine etkisi
Çocuğun beslenmesinde amaç, sağlıklı büyüme ve gelişmeyi yani fiziksel ve zihinsel değişim süreçlerini sağlamaktır. Böylece, çocuğun beden ölçüleri artar, hücrelerin yapıları ve işlevleri, motor ve biliçsel yetenekleri, duyusal ve sosyal davranışları olgunlaşır. Büyümeyi, doğru beslenme, sosyo-ekonomik düzey, çevre, kültürel ve genetik etmenler etkiler. Çocukluk çağındaki beslenme yetersizliği ve dengesizliği ise çeşitli sağlık sorunlarına yol açar.Bu beslenme yetersizliği öğrenme, görme, işitme ve konuşmada bozukluklara neden olabilir.
Bu dönemde çocuğun beslenmesi ve beslenme alışkanlıkları aile bireylerinden çok etkilenir. O nedenle sağlıklı beslenme tüm aile için planlanmalı ve uygulanmalıdır. Büyüme ve gelişme çağında olan çocukların gereksinimleri yetişkinlere göre daha özeldir. O nedenle tek tip beslenilmemeli, besin çeşitliliği sağlanmalıdır.
Çocuk günlük beslenmesinde temel besin grubundaki yiyeceklerden enerji, protein, yağ, vitamin ve mineral İhtiyacının tamamını karşılayabilmelidir. Günlük enerji ihtiyacının %50-55’i karbonhidratlardan, %15-20’si proteinlerden, %30’u yağlardan karşılanmalıdır. Organik nedir? Organik gıda Nedir?
Organik gıdalar, basit olarak, yetiştirilmesinde ve işlenmesinde, genetik mühendisliğin, yapay ve benzeri gübrelerin, böcek ilaçlarının, yabani ot ve mantar öldürücü ilaçlarının, büyütme düzenleyicilerinin, hormonların, antibiyotiklerin, koruyucuların, renklendiricilerin, katkı maddelerinin, kimyasal kaplama ve parlatıcı maddelerinin ve kimyasal ambalaj malzemelerinin kullanılmadığı gıda maddeleridir.
Ekolojik tarımın amacı; toprak ve su kaynakları ile havayı kirletmeden, çevre, bitki, hayvan ve insan sağlığını korumaktır. Daha geniş anlamda çevreyi korumayı amaçlayan, doğadan aldığını doğaya geri veren, tarımın sürekliliğini sağlamayı hedefleyen ve hatta çalışanlarının menfaatlerini korumaya başlayan toplu bir felsefenin ürünü, bir yaşam biçimi. Organik ürünler vücudunuzun doğal dengesini bozmaz, canlılık verir, tamamen doğadaki organik bitkilerden elde edilir. Saf ve doğal olmayan hiçbir madde içermez.
Genetik yapısı değiştirilmiş organizma (GDO): Modern biyoteknolojik yöntemler kullanılmak suretiyle gen aktarılarak elde edilmiş hiçbir maddeyi içermez. Organik gıdalar, hiçbir yapay koruyucu, renk verici, parlatıcı veya diğer katkı maddeleri kullanılmadan işlenmiş ve paketlenmiştir. Neden organik gıda tüketmeliyiz?
Organik ürünler yetiştirilirken hormon, antibiyotik, böcek öldürücü, suni gübre gibi sentetik kimyasallar kullanılmaz. Bu durum, organik tarımdan elde edilen verimi belki biraz azaltır ama o ürünün daha sağlıklı, daha temiz olmasını, vücuda daha az toksik kimyasal sokmasını sağlar. Organik ürünler sağlık risklerini azaltır. Pek çok bilimsel araştırma tarımsal üretimde kullanılan kimyasal ilaçların sağlığa olumsuz etkilerini ortaya konmuştur. Organik ürünlerde daha çok vitamin, mineral ve doğal antioksidan vardır.
Organik ürünler bağışıklığı güçlendirir, direnç sistemlerine destek olur.Organik sebze meyve alırken mevsiminde olanları almak gerekir. Organik olduğu için kışın domates, kabak ya da salatalık yenilmemelidir. Organik olarak etiketlenen ürünlerin sertifikalandırılmaları kanun ve yönetmeliklerle zorunlu kılınmıştır. Bu ürünlerin, üretim sistemleri bağımsız kontrol ve sertifikasyon firmaları tarafından desteklenmektedir. Çevre ve insan sağlığı açısından riskleri olabilecek genetiği değiştirilmiş organizmaların kullanımı ekolojik tarımda yasaktır. Hormon ve diğer suni maddeler kullanılmadığı için sağlık açısından da daha naturel ve destekleyici özelliktedir. Bu ürünlerin içinde çok daha fazla mineral ve vitaminler bulunmakta bunun yanında diğer zararlı maddelerden yoksun olduğu için besleyicilik ve sağlık yönü daha dolgundur. Hamileler ve çocuklar gibi özel beslenme ihtiyacı olan kişilerin organik ürünleri tercih etmeleri faydalıdır.
Ürünlerimizin reçetelerini oluştururken, özellikle çocuk beslenmesinde uzman ve kendisi de bir anne olan, diyetisyen Müge Özyurt’tan destek aldık. Sadece organik değil, besin değeri de yüksek ürünler oluşturmaya çalıştık. Bunun için de besin değeri yüksek hammaddelerden faydalandık.
Yulaf, kinoa, kuruyemişler, kuru meyveler, keçiboynuzu, sebze kuruları başlıca içeriklerimiz oldu. Ürünlerimiz vitamin ve minerallerden zengindir ve şeker ilavesizdir. Özellikle Yulaf Barlarımız çocuk beslenmesinde önemli yeri olan A Vitamini, Magnezyum, Fosfor, Potasyum, Kalsiyum açısından zengindir ve kolesterol içermez.
Vegan Beslenme nedir?
Vegan beslenme; et, yumurta ve süt ürünleri dahil olmak üzere hayvansal gıdaların tüketilmediği beslenme biçimidir. Zecefilli Kurabiye, Keçiboynuzlu ve Fındıklı Kurabiye, Tahinli ve Pekmezli Kurabiye, Çilekli Mini Küpler, Pancarlı ve Tam Tahıllı Puflar, Kakaolu Fındıklı Glutensiz Kek, Pancarlı Grissinimiz ve Kayısılı Fındıklı Yulaf Bar ile Havuçlu Portakallı Yulaf Barımız içeriğinde hayvansal madde bulunmayan vegan ürünlerimizdir.
Glutensiz Beslenme Nedir?
Glutensiz beslenme, gluten içeren besinlerin beslenme rutininden tamamen çıkartılmasını ifade eder. Bu beslenme biçimi çölyak hastalığı ve gluten intoleransı olan kişiler için bir tedavi biçimi olarak tavsiye edilir. Organik Kakaolu Fındıklı Kek ve Muzlu Mini Küp ürünlerimiz glutensizdir.
Ürünleriniz için yaş sınırı nedir?
Ürünlerimizin 12. aydan itibaren çocuğunuzun gelişim ve beslenme alışkanlıklarına göre ebeven gözetiminde tüketilmesini öneriyoruz.
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.
Site deneyiminizi iyileştirmek ve kişiselleştirmek için çerezler kullanıyoruz. Bazı çerezler istatistiksel amaçlar için kullanılırken bazıları üçüncü taraf hizmetler tarafından kullanılır. Daha fazla bilgi